نوشیدنی هایی برای جلوگیری از گرمازدگی



به گزارش پایگاه خبری صراط به گزارش فارس، فصل تابستان فرا رسیده و گرما روزهای طاقت فرسایی را به دنبال خواهد داشت. روزهایی که میل به وسایل سردخانه و غذاهای سرد بسیار زیاد شده است و مردم در هر خانه و بار و مکانی سعی در کشتن بدن گرم و گرم خود با غذای سرد دارند.

باید بدانیم که گرمای هوا باعث افزایش شدت تعریق بدن و کاهش سطح آب در بدن می شود. نتیجه این کاهش بی حالی، ضعف و در موارد شدید کما است. برای جلوگیری از گرمازدگی رعایت نکات ساده اما کاربردی می تواند از گرمازدگی و پیامدهای منفی آن جلوگیری کند.

در کشور ما، نه تنها به دلیل تنوع فرهنگی، ما غذاهای مختلفی داریم. انواع نوشیدنی های خوشمزه هم داریم که خیلی از آنها قدیمی هستند و ما را یاد خانه و گردش های خانوادگی مادربزرگ می اندازند.

حتی در زمان های قدیم این موضوع آنقدر برجسته بود که مکان هایی به نام شربت خانه می ساختند و نوشیدنی های مختلف از جمله شربت و نوشیدنی سرو می کردند.

بیشتر نوشیدنی‌های اصیل ایرانی از عصاره‌های گیاهی تشکیل شده و دارای خواص سلامتی فراوانی هستند. بسته به ذائقه خود می توانید به راحتی این نوشیدنی ها را در منزل درست کنید و از نوشیدن در کنار خانواده لذت ببرید.

برای خنک شدن در روزهای گرم تابستان با محبوب ترین نوشیدنی های اصیل ایرانی و طرز تهیه و خواص آن ها آشنا شوید.

شربت نعناع فلفلی

شربت نعنا یکی از قدیمی ترین و خوشمزه ترین نوشیدنی های تابستانی است که از ترکیب آب، سرکه، شکر یا عسل و عصاره نعناع تهیه می شود. با شنیدن نام سکنجبین احتمالا به یاد می آورید که در روزهای تابستان و در حیاط خانه های قدیمی سالاد سبز اسکای بین می خوردید. شربت نعناع را می توان به عنوان شربت و نوشیدنی استفاده کرد و یا می توان آن را با سالاد سبز میل کرد که این ترکیب نیز بسیار محبوب است.

شربت نعناع طبع گرم دارد و برای رفع تشنگی، تنظیم دمای بدن، پاکسازی کبد و پاکسازی صفرا بسیار مفید است.

طرز تهیه شربت نعنا

برای تهیه این شربت در شرپا یا هر ظرف دیگری که می خواهید آب بریزید و روی آتش بگذارید. شکر یا عسل را اضافه کنید و خوب مخلوط کنید و در آب حل کنید. حالا عصاره نعنا را اضافه کنید.

یعنی برای این منظور نعنای تازه را باید بعد از شستن با نخ ببندید تا در حین جوشیدن جدا نشود و داخل شربت نریزد پس به مخلوط آب و شکری که روی گاز می جوشد اضافه کنید. عصاره نعناع را بردارید

اجازه دهید شربت با حرارت ملایم به غلظت مورد نظر برسد، ممکن است دو ساعت طول بکشد. سپس سرکه را به شربت اضافه کنید تا کمی بجوشد. در آخر اجازه دهید شربت خنک شود و صاف شود. در صورت تمایل کمی خیار رنده شده اضافه کنید. شربت را در یخچال بگذارید و هر بار که کمی آب به شربت اضافه کردید از نوشیدنی خوشمزه لذت ببرید.

شربت تخم مرغ

یکی از بارزترین نوشیدنی های اصیل ایرانی که از شربت تخم مرغ تهیه می شود، ناجی روزهای گرم تابستان است. علاوه بر اینکه از این شربت در میهمانی ها و مهمانی های تابستانی استفاده زیادی می شود، خیلی ها هم سر سفره افطار تخم می گذارند. زیرا خواص زیادی دارد و تشنگی را رفع می کند.

البته خواص این شربت فراتر از رفع عطش و تشنگی است. این لوبیا سیاه سرشار از فیبر، پروتئین، کربوهیدرات و چربی های ضروری است و برای بهره مندی از خواص آن، توصیه می شود آن را به صورت خام نخورید و دانه ها را در آب خیس کنید. از جمله خواص شربت تخم مرغ می توان به کمک به کاهش وزن، کاهش دمای بدن، کنترل سطح قند خون، رفع یبوست، درمان سوزش سر دل، رفع سرفه و حفظ سلامت پوست و مو اشاره کرد.

طرز تهیه شربت تخم مرغ

همانطور که گفتیم شربت تخم مرغ وقتی در آب خیسانده شود و بافت ژلاتینی پیدا کند بیشترین خاصیت را دارد. برای این کار هر مقدار شربت تخم مرغ (مثلا دو قاشق غذاخوری) را به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه در آب گرم خیس کنید تا کاملا پف کند و آنتی اکسیدان های مفید و آنزیم های گوارشی خود را آزاد کند.

داخل شرپا آب و شکر بریزید و روی آتش بگذارید تا شکر کاملا حل شود. گاز را خاموش کنید تا به غلظت دلخواه خنک شود. سپس شربت تخم مرغ و زعفران را بپزید و کمی آبلیمو به آن اضافه کنید.

شربت بهارنارنج

شربت بهار نارنج را می توان بهترین نوشیدنی سنتی ایرانی دانست. در میان نوشیدنی‌های اصیل ایرانی، عطر بهارنارنج بی‌نظیر است و خاصیت آرامش‌بخش آن مثال زدنی است. این شربت را می توان از عرق بهار نارنج و شکوفه نارنج تهیه کرد.

بهار نارنج با تاثیر بر سیستم عصبی استرس را کاهش می دهد و در درمان بی خوابی نیز موثر است. همچنین برای تسکین میگرن و سردرد استفاده می شود. برای تقویت معده، تقویت سیستم ایمنی، سلامت قلب و داشتن پوستی تمیز و درخشان، نوشیدن این شربت خوشمزه توصیه می شود.

طرز تهیه شربت بهارنارنج

برای تهیه این شربت، کمی شکوفه پرتقال را در آب جوش بریزید و بگذارید ۲۰ دقیقه بجوشد. سپس از صافی رد کنید و به مقدار دلخواه عسل یا آب نبات اضافه کنید. بهار نارنج را می توان از عطاری تهیه کرد یا در فصل بهار تازه چیده و یا خرید. برای تهیه این شربت می توانید از عرق بهار نارنج نیز استفاده کنید.

شربت گل رز

استفاده از گلاب در طب سنتی بسیار توصیه می شود و از قدیم الایام تا به امروز یکی از پرمصرف ترین و پرطرفدارترین نوشیدنی های شربت گلاب اصیل ایرانی است. شربت گل سرخ را می توان به تنهایی و یا در ترکیب با سایر عرقیات میل کرد.

گل رز حاوی آنتی اکسیدان های قوی است و می تواند برای آرام کردن سیستم عصبی مرکزی استفاده شود. گلاب همچنین با وجود خاصیت ضد التهابی برای پوست بسیار مفید است و به عنوان یک محصول ضد پیری شناخته می شود. تسریع در بهبود زخم، بهبود عملکرد مغز و درمان سردرد و یبوست از دیگر خواص گلاب است.

طرز تهیه شربت گل رز

برای تهیه شربت گل محمدی خوشمزه ابتدا به مقدار مناسب آب را در ظرفی بریزید و روی اجاق بگذارید تا بجوشد. سپس حرارت را کم کنید، زعفران خرد شده را به آب اضافه کنید، درب آن را بگذارید و ۲۰ دقیقه صبر کنید تا زعفران بجوشد و رنگ بگیرد.

حالا شکر و گلاب را اضافه کنید و مدام هم بزنید تا شکر حل شود. بعد از حل شدن شکر، حرارت را کمی زیاد کنید تا شربت به غلظت مناسب برسد. ۱۰ دقیقه دادن کافی است. در این فاصله کف شربت را بگیرید تا رنگ آن کدر نشود. پس از سرد شدن شربت آن را در یخچال قرار دهید.

شربت زعفران

این شربت لذیذ و معطر یکی از نوشیدنی های اصیل ایرانی است و به خاطر شادابی معروف است. زعفران سرشار از مواد معدنی مختلف، ویتامین‌های A، C، E و ویتامین‌های گروه B است و خواص درمانی زیادی دارد. مصرف شربت زعفران برای کسانی که دائما تحت استرس و اضطراب هستند توصیه می شود. زیرا خاصیت ضد افسردگی دارد.

شربت زعفران همچنین برای تقویت سیستم ایمنی، حفظ سلامت قلب، کاهش خطر ابتلا به دیابت، پیشگیری از کم خونی، تقویت استخوان ها و کاهش نفخ و درمان یبوست بسیار مفید است.

طرز تهیه شربت زعفران مایلی

زعفران خرد شده را به مقدار دلخواه در آب جوش بریزید تا حل شود و رنگ شود. از طرفی شکر، آب و تکه های یخ را در مخلوط کن بریزید تا یخ خرد شود و مواد با هم ترکیب شوند. سپس هر کدام از عصاره های گیاهی که دوست دارید مانند گلاب یا هل را به همراه زعفران در مخلوط کن بریزید و دوباره مخلوط کنید. شربت شما آماده است.

لیموناد

آبلیمو که یکی از نوشیدنی های اصیل ایرانی است؛ البته چون سرشار از ویتامین C است و ویتامین C دشمن بیماری کرون است. این روزها نوشیدن آبلیمو را فراموش نکنید.

آب لیمو یک آنتی اکسیدان بسیار قوی است و سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند. لیمو حاوی مقادیر زیادی ویتامین C، پتاسیم، کلسیم، آهن، منیزیم و فیبر است و هضم غذا را بهبود می بخشد. از دیگر فواید آب لیمو می توان به جوانسازی پوست و کاهش چین و چروک، کاهش وزن، التهاب و عفونت های ویروسی اشاره کرد.

طرز تهیه آبلیمو

برای تهیه آبلیمو، نصف لیوان آبلیمو، یک لیوان شکر (یا در صورت تمایل به جای شکر به مقدار دلخواه عسل) و یک چهارم فنجان گلاب مخلوط کنید. سه یا چهار لیوان آب؛ بسته به اینکه می خواهید شربت چقدر شیرین باشد، آن را اضافه کنید تا شربت شود. اگر می خواهید لیمونادتان زعفرانی و بابونه باشد، می توانید کمی زعفران دم کرده اضافه کنید.

شربت بیدمشک

عرق گربه از گیاه گربه به دست می آید که بسیار معطر و دارای خواص فراوانی است و می توان از آن یکی از لذیذترین نوشیدنی های اصیل ایرانی تهیه کرد. شربت بیدمشک نیز به عنوان یکی از نوشیدنی های سنتی و محبوب شیراز ارائه می شود.

بیدمشک دستگاه گوارش را تقویت می کند و اشتها را افزایش می دهد. طب سنتی برای گربه ها را نیز درمان اسهال می دانند. عرق این گیاه به افرادی که قند خون بالایی دارند نیز توصیه می شود. البته بدون شکر و شیرین کننده. از دیگر خواص شربت گربه می توان به تقویت قلب، آرامش اعصاب، تسکین سردرد و پاکسازی کیسه صفرا اشاره کرد.

طرز تهیه شربت برای گربه

داخل قابلمه آب بریزید و روی اجاق بگذارید تا بجوشد. وقتی آب به جوش آمد شکر را اضافه کنید تا شکر در آب حل شود. پس از برداشتن مخلوط آب و شکر از روی شعله و خنک شدن، به مقدار دلخواه عرق را اضافه کنید. برای خوش طعم شدن و خوشبوتر شدن شربت، در انتها در صورت تمایل کمی گلاب آب پز و زعفران اضافه کنید.

شربت خاکستر

شربت خاکشیر یکی از معروف ترین شربت های خانگی است که به راحتی می توانیم آن را با مواد مختلف تهیه کنیم و به جای نوشیدنی های مضر همراه غذا سرو کنیم و از خوردن آن لذت ببریم. شربت آش یکی از شربت هایی است که از گرمای تابستان جلوگیری می کند.

برای تهیه شربت خاکشیر پس از تمیز کردن خاکشیر آن را در کوزه بریزید و آب بریزید سپس شکر را اضافه کنید. شکر را کمی استراحت دهید سپس هم بزنید. تا شکر حل شد وقتی حل شد گلاب و در صورت تمایل کمی آبلیمو ترش اضافه کنید و کمی یخ بریزید. شیرینی و اسیدی شربت ترش به ذائقه شما بستگی دارد.